Suwama krijgt grant van Japan voor schooltuinproject

Stichting Suwama (Suriname Waste Management) krijgt een grant van USD 87.980 van Japan toegekend in het kader van het programma ‘Japan’s Grant Assistance for Grassroots Human Security Projects (GGP)’ voor het project “Organische schooltuinen voor basisscholen – een praktisch leermiddel’. Afgelopen dinsdag werd de samenwerkingsovereenkomst getekend in het Queens hotel in het bijzijn van ad interim minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Patrick Pengel.

De ondertekening werd gedaan door de ambassadeur van Japan die gezeteld is in Trinidad en Tobago, Mitsuhiko Okada en voorzitter van Suwama, Djina Bergraaf. De overeenkomst houdt in dat stichting Suwama een grant krijgt voor haar schooltuinproject. GGP zal in samenwerking met Suwama, organische schooltuinen en aquaponicsystemen opzetten op drie openbare basisscholen in Suriname. Het gaat om drie scholen, te weten: OS Penny en Jon in het district Wanica, OS Kampongbaroe Saramacca en OS De Hulp in Commewijne. Het project wordt uitgevoerd in het kader van een gezonde levensstijl.

De GGP is in dezen de financierder van het project, terwijl Suwama zorg zal dragen voor de uitvoering. De Suwama-directeur geeft te kennen dat het doel van het project is om scholen in Suriname en hierbij kinderen kennis te laten maken met het concept van een veilige, gezonde, milieuvriendelijke en praktische manier om hun eigen voedsel te produceren. De leerkrachten van de scholen in het 4e, 5e en 6e leerjaar zullen de nodige opleiding en begeleiding krijgen om de duurzaamheid van de tuinen te waarborgen. Volgens Berggraaf was het moeilijk om slechts drie scholen te selecteren, omdat veel scholen ook over een eigen schooltuin willen beschikken.

Pengel juicht dit project toe, want hij is van oordeel dat deze generatie behalve over een gezonde leefstijl, ook over gezonde voeding moet weten. De pupillen komen te weten hoe gezonde voeding geproduceerd wordt en kunnen dan ook een betere keuze maken tussen gezonde en ongezonde voeding, wanneer zij ouder worden.

Vishmohanie Thomas

Bron: https://www.srherald.com/suriname/2018/02/01/suwama-krijgt-grant-van-japan-voor-schooltuinproject/