Dit project valt onder het’ Basel and Stockholm Conventions’ Regional Centre Small Grants Programme (SGP) on Plastic Waste’, dat tot doel heeft het beheer van plastic afval in partnerlanden te verbeteren en wel door kennis, capaciteit en betrokkenheid bij besluitvormers en andere belanghebbenden te vergroten over het beheer van de handel en milieuvriendelijke aanpak van plastic afval in overeenstemming met het Verdrag van Bazel en de amendementen inzake plastic afval. Het project wordt uitgevoerd door Basel Convention Regional Centre for Training and Technology Transfer for the Caribbean (BCRC-Caribbean) in samenwerking met de Suriname Waste Management Foundation (SUWAMA) en onder toezicht van het Directoraat Milieu binnen het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu.
Het doel van het project is om geschikte oplossingen te vinden voor de vervanging van plastic producten in de economie van Suriname, vanwege de lage recyclingpercentages veroorzaakt door beperkte inzamelingsfaciliteiten, hoge inzamelingskosten, handmatige recyclingprocessen en een gebrek aan bewustzijn. Door het ontbreken van alternatieve verwerkingsmogelijkheden wordt het meeste plastic daarom gestort, verbrand of in het milieu gedumpt. Om aan bovenstaande doelstelling te voldoen, zijn de volgende projectdoelstellingen gedefinieerd:
- Overleg met stakeholders op alle niveaus over hoe single use plastic vervangen kan worden in de hele keten van import tot consumptie.
- Opmaken van een nationale plastic baseline met behulp van de Consumptie-Levensduur-methodologie uit de Concept-praktische leidraad voor de ontwikkeling van een inventaris van plastic afval en de inventarisatietoolkit die is ontwikkeld in het BRS-Norad-1-project (‘Marine zwerfvuil en microplastics: bevordering van de ESM van plastic afval en het voorkomen en minimaliseren van de productie van plastic afval’).
- Voer een pilotproject uit ter vervanging van plastic zakken voor eenmalig gebruik (LDPE) met duurzamere en lokaal beschikbare katoenen en kranten boodschappentassen in samenwerking met winkels, met name supermarkten en droge goederen/warenhuizen in Paramaribo.
- Creëer drie (3) zero-plastic middelbare scholen in nauwe samenwerking met de scholen en de Anton de Kom Universiteit.
- Aanbevelingen doen, vergezeld van een implementatieplan, aan besluitvormers over hoe plastic voor eenmalig gebruik kan worden vervangen, door gebruik te maken van de input van bovenstaande punten.
- Betrek de lokale bevolking bij de productie van vervangende tassen en stimuleer hiermee de lokale economie.
- Indirect: milieuvervuiling door plastic verminderen
Newsletter – September 2021_suwama