Project: Ecoschool
De ongekende groei van de materiële rijkdom in de afgelopen twee decennia heeft ook geleid tot een ongekende daling van de mondiale hulpbronnen en een extreme toename van CO2 in de atmosfeer die heeft geleid tot wereldwijde klimaatverandering. De wereldwijde ecologische voetafdruk bevindt zich in een overschrijding (waarbij de vraag naar hulpbronnen per persoon de beschikbare middelen overschrijdt) en de wereld worstelt om de opwarming van de aarde te beperken tot het doel van 1,5 graden.
De ecologische en sociale effecten die samenhangen met onze huidige levensstijl en consumptiepatronen, hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan trends die niet duurzaam zijn.
Duurzame levensstijl mogelijk maken vereist meer dan het bevorderen van groen consumentisme. Duurzaam leven gaat verder dan het consumeren van de meest duurzame materiële goederen en / of diensten, in het opnieuw ontwerpen van manieren van leven, voelen, communiceren en denken. Bijvoorbeeld: persoonlijke en collectieve attitudes; hoe waarden worden vastgesteld gedurende het leven; hoe we op elkaar inwerken en transacties uitvoeren in het economische systeem; hoe onze steden en onderwijssystemen de infrastructuur en vaardigheden bieden voor levensstijlen die duurzamere samenlevingen ondersteunen.
Sensibiliseren, kennis verdiepen en bouwen aan duurzaam leven moet op lokaal niveau beginnen en het beste medium om dat te bereiken is via de scholen in Suriname.
Terwijl het takje gebogen is, staat de boom schuin!
De sleutel in dit project zal zijn om studenten, docenten en hun gemeenschappen te betrekken bij het verdiepen van hun begrip en kennis van duurzame levensstijlen en hoe deze levensstijlen te integreren in hun dagelijkse routine en activiteiten.
De gebieden waarop dit kan worden gedaan zijn:
- Bouw een gedeelde visie op duurzame scholen: bereik een gemeenschappelijk kader voor begrip van duurzame levensstijlen door een multidisciplinaire aanpak;
- Integratie van duurzame levensstijlprincipes en -praktijken in schoolcurricula;
- Capaciteitsopbouw voor het vergroenen van het leerproces en leeromgevingen;
- Geef leraren, studenten en gemeenschappen de mogelijkheid om een duurzame levensstijl aan te nemen door actieve participatie en educatie.
Via nationale workshops, consultatiesessies en roadshows zal de gedeelde visie van het concept van duurzame scholen worden behandeld. Deze workshops, sessies en roadshows worden gehouden in alle districten van Suriname. Deze 10 districten zijn: Paramaribo, Commewijne, Para, Saramacca, Coronie, Nickerie, Marowijne, Brokopondo, Sipaliwinie, Wanica
Activiteiten in Suriname zullen worden ondernomen om plannen in 6 scholen te implementeren om hun duurzaamheid te vergroten. Daarnaast zullen links worden gelegd naar het project Basic Life Skills and Education van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC). Hierdoor leren de kinderen vaardigheden om met sociale veranderingen om te gaan. Als gevolg hiervan wordt van hen verwacht dat ze kritisch denken, probleemoplossende en sociale vaardigheden hebben en creatief denken tonen. De drie-eenheidbenadering die zich richt op de leerling-, leerkracht- en ouderomgeving draagt bij aan het succes van het project.
Het curriculum van het project Basic Life Skills and Education omvat 31 lessen verdeeld over vijf thema’s die studenten kennis, vaardigheden en attitudes leren waarmee ze aan hun persoonlijke ontwikkeling kunnen werken, problemen effectiever kunnen oplossen, kritisch kunnen denken en effectief kunnen communiceren. Dit curriculum kan worden uitgebreid met het trainingsmateriaal dat is ontwikkeld voor dit project op zoek naar duurzame scholen. Dit kan worden gedaan door aanpassing van het trainingsmateriaal / de lessen uit het project op zoek naar duurzame scholen in het curriculum van het project Basic Life Skills and Education.
Kijk voor meer informatie op de website Ecoschool Suriname